Step Up Your School 2015

1. Care sunt scopul şi obiectivele proiectului? 
 
Familiarizarea școlarilor din orașul Iași de autenticitatea streetdanceului.
 
Creearea de activități extrașcolare artistice și educative.
Promovarea sportului prin dans.
Dansul ca formă de socializare în cadre non-formale.
 

2. Care este nevoia din comunitate pe care proiectul își propune să o rezolve/amelioreze? 
 
În primul rând dezinformarea școlarilor legat de streetdance și în ce constă acesta. Elevii au nevoie de activități sportive pentru îmbunătățirea memoriei și a condiției fizice. Dansul este promovat ca o formă de distracție, iar rezultatele vor fi evidente într-un timp foarte scurt.
 
Ca primă formă de artă omologată, dansul dezvoltă și un simț artistic foarte bine dezvoltat, în completare a celui competitiv.
 
Streetdance-ul fiind în principal un dans social, implică lucrul în grup, dezvoltând astfel și abilitățile sociale încă de la o vârstă în formare.
 
 
 
3. Ce solutie propuneți la problema identificată? 
 
Spectacole și workshopuri susținute direct pentru școlari, la care vor participa în mod direct alături de dansatorii și instructorii clubului. Demonstrațiile vor fi facute în pauze în interiorul școlilor, încât toată lumea poate asista. Workshopurile vor fi făcute în sălile de sport sau chiar în curtea interioară, după posibilitățile fiecărei școli.
 
Spectacolele vor avea durata de 8 minute, pentru a le încadra în pauzele între ore. Vom prezenta dansuri caracteristice stilului streetdance împreuna cu 8 dansatori ai clubului Quasar Dance.
 
Workshopurile se vor face pe clase, de la cl. I – XII, pe baza înscrierilor, în curtea interioară a școlii. În urma experiențelor asemănătoare din anii trecuți, workshopurile au fost de mare succes adunând aproximativ 60 de școlari într-o singură oră.
 
Începând cu data de 16 martie 2015, pe durata a 3 săptămăni dorim să acoperim cele 11 licee vizate, pentru a oferi fiecărei clasă oportunitatea de a lua parte la aceste workshopuri. În cazul în care nu vor fi suficienți înscriși pentru workshopurile de dans, vom extinde numărul de licee în care se vor face demonstrații de dans și la școlile cu clasă primară – gimnazială.
 
La finalul celor 3 săptămâni, pe 5 aprilie 2015, vom organiza în parcul Palas un flashmob cu toți participanții din toate liceele, inclusivii dansatorii clubul Quasar Dance.
 
Lista liceelor vizate va cuprinde:
 
1. Colegiul National Iasi
2. Colegiul National "Costache Negruzzi"
3. Colegiul National "Emil Racovita"
4. Liceul Teoretic "Mihai Eminescu"
5. Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza"
6. Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir"
7. Liceul Teoretic "Garabet Ibraileanu"
8. Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri"
9. Liceul Teoretic "Miron Costin"
10. Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu"
11. Colegiul National de Arta "Octav Bancila"
12. Liceul de Informatica "Grigore Moisil"
13. Liceul Teoretic "Ion Neculce"
 
 
4. Care este impactul proiectului și cum vă propuneți să-l măsuraţi? 
 
În urma acestor lecții deschise vom organiza în fiecare an un concurs de streetdance între școli, cu scopul de a aprofunda toată cultura acestui dans și toate aspectele lui. Sperând ca de la an la an să avem mai multi participanți cunoscători de streetdance.
 
În anii trecuți Cupa Liceelor la Streetdance organizată în Iași a mobilizat 13 licee cu 78 de dansatori implicați direct, și indirect peste 500 de elevi și profesori.
 
Odată cu proiectul Step Up Your School ne propunem să înscriem un minim de 50 elevi din fiecare liceu. Flashmobul final va cuprinde toți elevii înscriși în acest proiect, alături de cursanții clubului Quasar Dance, estimând un număr minim de 750 participanți.
 
 
Dacă elevii vor face diferență între dansuri, următoarele generații vor fi mult mai deschise la ceea ce înseamnă streetdance-ul și arta urbană, iar noi pionieri acestui dans în Iași vom reuși să punem bazele unui nou curent de dans cu o varstă de aproape 50 de ani.
 
5. Istoric al grupului de inițiativă.
 
Quasar Dance se ocupă cu mişcarea urbană la nivelul oraşului Iaşi. Născut la iniţiativa regretatului Dan Merişcă, în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, în anul 1981, momentan suntem onoraţi să-i purtăm numele mai departe, prin activităţi ce promovează dansul.
 
Numele Quasar Dance este recunoscut la nivel naţional prin apariţiile la concursuri de dans modern, breakdance, streetdance, unde am fost onoraţi cu locurile fruntaşe pentru compoziţii originale, producţie proprie în muzică, execuţii complexe în mişcări şi elemente dinamice.
 
Formaţia participă anual la festivalul de dans modern din centrul cultural de la Sibiu, Ploieşti şi Tg. Mureş. De asemenea, Quasar Dance este membră a concernului  Hip-Hop International din 2009 şi participantă la concursurile şi workshopurile organizate de acesta în ţară.
 
În palmares mai avem participări la concursul internaţional de breakdance Battle Of The Year, din Grecia, Red-Bull BC One şi semifinalişti la emisiunea Romanii au Talent, în anul 2012. Tot în 2012, am avut un membru desemnat să jurizeze concursul de breakdance din cadrul festivalului de cultură urbană de la Bucureşti, Street-Heroes.
 
Momentan Quasar Dance antrenează o formaţie de streetdance şi una de breakdance, cu care ne prezentăm la majoritatea concursurilor de gen din ţară, fiind cunoscută ca singura trupă de streetdance din oraşul Iaşi. Antrenorul clubului a lucrat alături de nume mari în domeniul streetdanceului  din America, Italia, Germania, Belgia, Austria, Rusia, Canada, Olanda, Franţa, Singapore, printre care şi Budhha Stretch, coregraful în materie de hip-hop a lui Michael Jackson.
 
Clubul organizează cu ajutorul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi cursuri de streetdance şi breakdance pentru elevii şi studenţii din centrul universitar ieşean. Trimestrial organizăm workshopuri cu coregrafi din alte oraşe pentru un schimb de experienţă şi cunoaştere din alte ramuri ale streetdanceului.
 
Spectacolele de dans pe scena Casei de Cultură a Studenţilor nu lipsesc din repertoriul clubului. Astfel membrii formaţiilor, cursanţi ai clubului şi pasionaţi ai streetdanceului pot fie remarcaţi practicând acest stil de dans către o audienţă mult mai mare.
 
În colaborare cu consiliul elevilor, organizăm Cupa Liceelor la Streetdance pe judeţul Iaşi. De asemenea, anual în complexul Palas, dedicăm o zi întreagă dansului intitulată Dance Day, unde susţinem lecţii deschise şi demonstraţii de dans pentru toată lumea. Iar, începând din 2013 vom asigura ca Iaşul să susţină un concurs de breakdance, în cadrul festivalului de cultură urbană Ars Urbana.